Chrzan obowiązkowo w zdrowej diecie

Każdy, kto chce się zdrowo odżywiać powinien do swojej diety włączyć chrzan. Uważa się go za jedną z najstarszych przypraw jakiej używa się w kuchni polskiej. Jednocześnie był od wieków wykorzystywany w medycynie ludowej. Korzeń chrzanu jest niezwykle bogaty w witaminę C, która przyczynia się do wzmocnienia odporności naszego organizmu. Trzeba podkreślić, że w chrzanie znajdziemy dwukrotnie więcej tej cudownej witaminy aniżeli w cytrynie, która tak powszechnie uważana jest jako jej doskonałe źródło. Jest także doskonałym środkiem, który pozwoli nam obniżyć gorączkę. Warto więc sięgać po niego, kiedy dopadnie nas grypa lub przeziębienie. Na tym nie kończą się jednak cudowne właściwości chrzanu. Podobnie jak dwa inne popularne w polskiej kuchni warzywa – czosnek oraz cebula – jest bogaty w substancje, które działają przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo oraz grzybobójczo. Warto po chrzan sięgać także wtedy, kiedy borykamy się z problemami z drogami oddechowymi. Nie tylko je świetnie odkaża, ale również ułatwia odkrztuszanie. Chrzan jest także idealną przyprawą, która poprawia procesy trawienne zachodzące w naszym organizmie. Dlatego też warto dodawać go potraw, które są ciężkostrawne. Trzeba jednak pamiętać, że chrzan ma właściwości pobudzające apetyt. Z tego też powodu powinny ostrożnie stosować go osoby, które walczą z nadwagą. Utarty chrzan można także stosować jako okłady jeśli dokuczają nam bóle stawowe.

Hej mam na imię Michał i z zawodu jestem dietetykiem. Wiecie zatem, że temat zdrowia jest dla mnie bardzo, ale to bardzo ważny. Dlatego chciałbym dzielić się tu z Wami wszelkiego rodzaju ciekawostkami i poradami na temat zdrowia! Powodzenia!
error: Content is protected !!