Co jeść aby nie dostać zawału

Choroba wieńcowa stanowi bardzo duże ryzyko wystąpienia zawału serca, który może być bezpośrednim zagrożeniem życia. Na szczęście takich problemów ze zdrowiem można się ustrzec w prosty sposób: wystarczy racjonalnie się odżywiać i włączyć do swojej diety określone rodzaje produktów. Aby choroba wieńcowa się u nas nie rozwinęła w naszej diecie muszą znaleźć się produkty, które bogate są w antyoksydanty, polifenole oraz tak zwane dobre kwasy tłuszczowe. Warto dokładnie wiedzieć, gdzie możemy je znaleźć. Z całą pewnością bogata w antyoksydanty jest papryka. To właśnie ta substancja sprawi, że cholesterol nie będzie zatykał naszych naczyń krwionośnych. Papryka ma jeszcze jeden wielki plus: ma bardzo mało kalorii. Warto także aby w naszej diecie znalazły się karczochy. Obecna jest w nich z kolei cynaryna. Substancja ta sprawi, że w naszych naczyniach krwionośnych nie będzie tak dużego stężenia cholesterolu. Zwykły olej warto zamienić z kolei na olej lniany. Znajdziemy w nim bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, które przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka rozwinięcia się miażdżycy, a co za tym idzie powstania zawału serca. Aby olej ten jak najdłużej zachował swoje właściwości należy przechowywać go w ciemnej butelce, którą również dobrze jest wstawić do ciemnej szafki. Koniecznie zwykłą herbatę należy zastąpić herbatą zieloną. Ona również przyczyni się do obniżenia stężenia poziomu złego cholesterolu.

Hej mam na imię Michał i z zawodu jestem dietetykiem. Wiecie zatem, że temat zdrowia jest dla mnie bardzo, ale to bardzo ważny. Dlatego chciałbym dzielić się tu z Wami wszelkiego rodzaju ciekawostkami i poradami na temat zdrowia! Powodzenia!
error: Content is protected !!