Czy popcorn może być zdrowy

Dodatek popcornu jako przekąski w kinie, w domu na kanapie, czy chociażby na różnych festynach, przybyło do nas prosto z Ameryki, kraju, w którym odkryto uprawy kukurydzy. Sama kukurydza jest bardzo zdrowa, co zresztą charakteryzuje większość warzyw. Popcorn, czyli prażona kukurydza jest jednak charakterystycznym znakiem kojarzonym z kinem i coca – colą (kupuje się je w takim zestawie) . W związku z rosnącym zainteresowaniem tego rodzaju przekąską, gdyż ludzie zapragnęli mieć popcorn na szybko i w domu, jednak świeżo przygotowany, zaczęły powstawać jego odmiany, które można bez problemu i w kilka minut zrobić w kuchence mikrofalowej. W sklepach można znaleźć ich różne smaki, jak np. słony, maślany, czy słodki. Najpopularniejsze w Polsce są jednak smaki słony i maślany. Naukowcy mają problem z określeniem, czy popcorn jest zdrowy, czy też jednak nie. Wychodzi bowiem na to, że nałogowe jedzenie popcornu, a w zwłaszcza tego o smaku maślanym, może powodować Alzheimera. Dlaczego tak się dzieje? Otóż okazuje się, że popcorn, który możemy zrobić w mikrofalówce zawiera diatecyl. Jest to aromat, który powoduje, że owa przekąska ma maślany smak oraz zapach. Jednak ma również inne, bardzo szkodliwe działanie – powoduje uszkodzenie komórek nerwowych oraz bierze udział w przyspieszeniu tworzenia się beta – amyloidu, czyli białka, które odpowiada za powstanie wielu schorzeń neurologicznych.

Hej mam na imię Michał i z zawodu jestem dietetykiem. Wiecie zatem, że temat zdrowia jest dla mnie bardzo, ale to bardzo ważny. Dlatego chciałbym dzielić się tu z Wami wszelkiego rodzaju ciekawostkami i poradami na temat zdrowia! Powodzenia!
error: Content is protected !!