Dlaczego nie powinniśmy jeść w fast-foodach?

Jedzenie w restauracjach typu fast-food zdecydowanie służy zdrowemu odżywianiu czy zdrowemu stylowi życia w ogóle. O ile sięgnięcie po BigMaca tylko okazjonalnie, raz na jakiś czas nie sprawi, że przytyjemy. Jednak ciągłe i częste spożywanie pustych kalorii zawartych w śmieciowym jedzeniu i popijanie ich równie kalorycznymi, słodzonymi napojami z pewnością nam w tym nie pomoże. Przede wszystkim, zdrowe odżywianie to dieta pełna wartościowych, naturalnych produktów. Nie można tego powiedzieć o produktach oferowanych przez restauracje szybkiej obsługi, które to stawiają na żywność wysoce przetworzoną i pełną sztucznych barwników i dodatków. Produkty serwowane w tego typu miejscach starzeją się i psują bardzo powoli – przeprowadzono eksperyment, wyniki którego były oszałamiające. Frytki i kanapki z popularnej restauracji szybkiej obsługi przetrwały niezmienione przez kilkadziesiąt dni. Jedząc tak mocno zmodyfikowane jedzenie mówimy nie zdrowym nawykom żywieniowym, zwiększamy prawdopodobieństwo wystąpienia u nas chorób cywilizacyjnych, takich jak chociażby zawał, nadciśnienie, udar, wylew czy atak serca. Tłuszcze i mączne, przetworzone produkty wypełnione solą i składnikami konserwującymi w żadnym wypadku nie mogą być podstawą zdrowej diety. Obecnie funkcjonują restauracje szybkiej obsługi, w których jednak warto się stołować, czyli takie oferujące świeże sałatki, kanapki z rybą czy też dania główne, gdzie podstawowym składnikiem jest właśnie przygotowana na grillu, ryba morska.

Hej mam na imię Michał i z zawodu jestem dietetykiem. Wiecie zatem, że temat zdrowia jest dla mnie bardzo, ale to bardzo ważny. Dlatego chciałbym dzielić się tu z Wami wszelkiego rodzaju ciekawostkami i poradami na temat zdrowia! Powodzenia!
error: Content is protected !!