Dlaczego zdrowe jedzenie jest droższe

Każdy człowiek, który żyje w kraju, gdzie panuje gospodarka wolnorynkowa, gdzie ceny są ustalane przez firmy i kształtowane prawami popytu i podaży, a nie ustalane odgórnie przez państwo, jak to miało miejsce( i ciągle jeszcze ma w niektórych krajach) w krajach komunistycznych i z rządami dyktatorskimi., doskonale zdaje sobie sprawę z podstawowych zasad, jakie panują na takim rynku i czy chce tego czy nie, akceptuje je. Jedna z takich podstawowych zasad mówi, że gdy na rynku rośnie popyt na jakiś towar i nie jest możliwe w pełni zaspokojenie tego popytu, to jego cena wzrasta. A druga ważna zasada mówi, że produkt wysokiej jakości zawsze będzie musiał być droższy od tego, który kosztuje mniej, bo jest wykonany z gorszej jakości surowców. Nie jest możliwe w pełni pogodzenie wysokiej jakości i niskiej ceny. Można jedynie uzyskać pewne kompromisy w tym względzie. Dlatego też, osoby, które znają te zasady nie są zbytnio zdziwione tym, że takie produkty jak choćby zdrowa żywność, produkowana na mniejszą skalę i innych warunkach niż standardowe produkty, musi być droższa od klasycznej żywności. Produkt, aby zyskać etykietę zdrowego i ekologicznego, musi być wytworzony w określonych warunkach i z użyciem określonych materiałów. A to zazwyczaj oznacza, że trzeba zastosować specjalne warunki, w jakich będą one hodowane. Nie wolno zazwyczaj stosować żadnej chemii. Nie wolno przyspieszać rozwoju. To wszystko sprawia, że cena nie może być niska.

Hej mam na imię Michał i z zawodu jestem dietetykiem. Wiecie zatem, że temat zdrowia jest dla mnie bardzo, ale to bardzo ważny. Dlatego chciałbym dzielić się tu z Wami wszelkiego rodzaju ciekawostkami i poradami na temat zdrowia! Powodzenia!
error: Content is protected !!