Imbirowy zawrót głowy

Choć w Polsce imbir jest rośliną stosunkowo rzadko używaną w przygotowywaniu potraw, to jednak warto poświęcić jej nieco więcej uwagi. Okazuje się, że ma tak wszechstronne działanie, że coraz więcej lekarzy i dietetyków zaleca włączenie go do swojej codziennej diety. Zacznijmy od początku: imbir stanowił jeden z najbardziej wartościowych surowców leczniczych w starożytności – zarówno w medycynie chińskiej, indyjskiej jak i tybetańskiej. Stosowano go zwłaszcza przy dolegliwościach układu pokarmowego. Często uważany był również za afrodyzjak. Dziś wiemy, że jego kłącze ma działanie przeciwwymiotne, w razie problemów żołądkowych warto mieć pod ręką jeden z preparatów, które go zawierają lub korzeń do podgryzania. Dodatkowo – zapewni nam to świeży oddech. Inne właściwości imbiru to działanie bakteriobójcze i przeciwzapalne, rozgrzewające i pobudzające krążenie, może być stosowany do walki z cellulitem, zwiększa koncentrację oraz wydajność umysłu. Poza tym leczy przeziębienia i stawy, ponieważ posiada bogactwo substancji przeciwzapalnych. Często jest używany do produkcji preparatów antyreumatycznych oraz herbat, które pomagają łagodzić infekcje. Może być stosowany jako składnik peelingu antycellulitowego. Wystarczy wymieszać ze sobą łyżeczkę zmielonej kawy, niewielką ilość cynamonu oraz imbiru. Potem zalewamy całość wrzątkiem i fusy mieszamy z olejem winogronowym – i peeling gotowy!

Hej mam na imię Michał i z zawodu jestem dietetykiem. Wiecie zatem, że temat zdrowia jest dla mnie bardzo, ale to bardzo ważny. Dlatego chciałbym dzielić się tu z Wami wszelkiego rodzaju ciekawostkami i poradami na temat zdrowia! Powodzenia!
error: Content is protected !!