Jak sprawić aby grillowane mięso było zdrowsze

Wakacje czy majówka niejednokrotnie kojarzą się nam z grillem na świeżym powietrzu. Kocyk, piwo, znajomi i potrawy z grilla – to jest właśnie to, co Polacy lubią letnią porą najbardziej. Jednak wielu z nich zapomina o bardzo ważnej kwestii, a więc sposobie przyrządzenia tego rodzaju potraw. Często kończy się to poważnymi powikłaniami żołądkowymi, lub może mieć negatywne skutki dla nas w przyszłości. Zatrucie pokarmowe wywołane przez nieumiejętnie przyrządzoną potrawę grillowaną to tylko jedna z łagodniejszych możliwości. O czym więc należy pamiętać przy umiejętnym grillowaniu? Po pierwsze stosujmy odpowiednie tacki do grillowania. Używamy ich po to, aby tłuszcz nie skapywał bezpośrednio na rozpalony węgiel –tego rodzaju opary zawierają w sobie trujące cząsteczki, które mogą mieć nawet działanie rakotwórcze. Nie można dopuścić, aby owe cząsteczki miały styczność z grillującym się mięsem i przywierały do niego. Kolejną zasadą jest unikanie sztucznej rozpałki, bo przerażająca większość z nich wydziela podczas spalania się substancje rakotwórcze. Najlepiej do rozpalenia grilla stosować naturalne materiały, takie jak szary papier. Należy też zwracać szczególną uwagę, czy aby na pewno przyrządzone przez nas potrawy nie są już surowe – jedzenie surowego mięsa może powodować poważne zatrucia pokarmowe. Ponadto lepiej stosować jedynie swoje własne zioła i przyprawy do marynowania mięsa.

Hej mam na imię Michał i z zawodu jestem dietetykiem. Wiecie zatem, że temat zdrowia jest dla mnie bardzo, ale to bardzo ważny. Dlatego chciałbym dzielić się tu z Wami wszelkiego rodzaju ciekawostkami i poradami na temat zdrowia! Powodzenia!
error: Content is protected !!