Na cukrzycę kwas liponowy

Kwas liponowy jest określany jako antyoksydant, czyli przeciwutleniacz i to do stu razy silniejszy od witaminy C oraz E. Ma wpływ na metabolizm w komórkach nerwowych jeśli współdziała z witaminami z grupy B, ma ponadto działanie neuroochronne. Działa również ochronnie na wątrobę. Jest często stosowany w leczeniu cukrzycy. Zapobiega ona także katarakcie, chroni komórki mózgu nawet przed wolnymi rodnikami i innymi szkodzącymi substancjami. Występuje on w dużej ilości produktów żywnościowych. Najwięcej znajdziemy go w brokułach, szpinaku oraz w podrobach. W aptekach można znaleźć również suplementy diety, w których znajduje się kwas liponowy. Kiedyś uważano, że kwas liponowy jest witaminą i może być dostarczany jedynie z pożywieniem, jednak z czasem okazało się, że istnieje możliwość jego syntezy przed zarówno zwierzęta jak i rośliny, oraz przez człowieka. Jego zwiększona ilość jest wskazana w schorzeniach takich jak stany zapalne wątroby, cukrzyca, kamica żółciowa, osłabienie mięśni, zatrucia, zaburzenia w koncentracji, otyłość, miażdżyca, trądzik zawodowy, trądzik polekowy, trądzik sterydowy i trądzik różowawy. Niektóre osoby są zmuszane przyjmować kwas liponowy dożylnie, jednak jest to już zalecone przed lekarza. Jak widać, kwas ten jest środkiem, który może być z powodzeniem stosowany przez cukrzyków i osób z problemami bardziej prozaicznymi –takimi jak trądzik czy otyłość.

Hej mam na imię Michał i z zawodu jestem dietetykiem. Wiecie zatem, że temat zdrowia jest dla mnie bardzo, ale to bardzo ważny. Dlatego chciałbym dzielić się tu z Wami wszelkiego rodzaju ciekawostkami i poradami na temat zdrowia! Powodzenia!
error: Content is protected !!