Produkty light czyli szkody dla twojego organizmu

W Polsce od dobrych kilku lat ma miejsce pewien „boom” na produkty niskotłuszczowe i bezcukrowe, nazywane powszechnie produktami typu „light”. Chcąc zrzucić kilka kilogramów czy zapobiec dalszemu tyciu, wybieramy takie napoje oraz dania, które wydają się nam mniej kaloryczne, a co za tym idzie – zdrowsze. Jest to ogromny błąd, ponieważ „light” nie znaczy „zdrowy”. Szczególnie szkodliwe okazują się być niskosłodzone napoje, które zwiększają ryzyko zachorowania na nowotwór nawet o połowę! Mężczyznom pijącym takie napoje szczególnie zagraża szpiczak mnogi, zaś kobietom – chłoniak. Już spożywanie tylko jednej puszki dziennie może powodować raka. Ponadto, często okazuje się, że produkty light nie dość, że nie są zdrowe, a wręcz szkodliwe, to jeszcze wcale nie mniej kaloryczne. Nie raz jest to jedynie zabiegiem producentów służącym temu, by klient jedynie myślał, że kupuje produkt niskokaloryczny. Często produkty opatrzone hasłem „light” okazują się pełne innych słodzików, sztucznych substancji chemicznych powodujących tycie w takim samym stopniu jak cukier, lecz dodatkowo zwiększające ryzyko powstawania nowotworów. Dlatego nie warto wierzyć w telewizyjny przekaz promujący produkty niskokaloryczne – nawet jeśli chcemy się na nie zdecydować, przeczytajmy najpierw ich skład, zawartość chemii oraz porównajmy z produktem występującym bez napisu zapewniającym o ich niskiej kaloryczności.

Hej mam na imię Michał i z zawodu jestem dietetykiem. Wiecie zatem, że temat zdrowia jest dla mnie bardzo, ale to bardzo ważny. Dlatego chciałbym dzielić się tu z Wami wszelkiego rodzaju ciekawostkami i poradami na temat zdrowia! Powodzenia!
error: Content is protected !!