Przyszłe mamy a kwas foliowy

Kwas foliowy, znany również pod nazwą witamina B9, jest witaminą rozpuszczalną w wodzie. Jest szczególnie polecany kobietom w ciąży, ponieważ działa zapobiegawczo przeciw wadom cewy nerwowej u płodu. Ma również wpływ na zachowanie kodu genetycznego w komórkach, regulacji podziałów komórkowych, oraz w przekazie cech dziedzicznych. Stanowi pewnego rodzaju „pokarm dla mózgu”. Dlatego witamina B9 polecana jest przede wszystkim przyszłym matkom. Zawarta jest w drożdżach, kiełkach pszenicznych, szpinaku, wątróbce, w żółtkach jaj, endywii, sałacie, szparagach, soczewicy, pełnych ziarnach, brokułach i kalafiorze. Istnieją także suplementy diety zawierające witaminę B9. Kwas foliowy wspomaga także leczenie chorób sercowych, obniża ryzyko raka piersi, zmniejsza ryzyko uszkodzenia kodu DNA. Warto pamiętać, że kobiety, które są w ciąży i jednocześnie cierpią na niedobór kwasu foliowego, czyli po prostu mają jego niski poziom, są o wiele bardziej narażone na poronienia i komplikacje porodowe. Aby polepszyć wchłanianie B9 warto przyjmować jednocześnie kompleks witamin B, witaminę B6, kwas PABA, witaminy takie jak B12, H i C. Jak ze wszystkim w życiu, nie należy jednak przesadzać z pochłanianiem kwasu foliowego. Jego nadmiar w organizmie może powodować zaburzenie układów: nerwowego i pokarmowego, przyczynić się u niektórych do wytworzenia szkodliwych folacyn w moczu, oraz spowodować alergię.

Hej mam na imię Michał i z zawodu jestem dietetykiem. Wiecie zatem, że temat zdrowia jest dla mnie bardzo, ale to bardzo ważny. Dlatego chciałbym dzielić się tu z Wami wszelkiego rodzaju ciekawostkami i poradami na temat zdrowia! Powodzenia!
error: Content is protected !!