Rosnąca świadomość społeczna

Jest rzeczą najzupełniej naturalną, że ludzie przyjmują wszelkie zmiany z pewnym dystansem i nieufnością. Taka jest natura ludzka, która najlepiej czuje się w sprawdzonych okolicznościach. Dlatego tak trudne jest nakłanianie ludzi do tego, aby podejmowali działania, które mogą przynieść im spore korzyści, ale które są im zupełnie nieznane, co powoduje, że są one odrzucane i bardzo powoli przyjmowane. Szczególnie powoli i trudno zmienia się ludzkie przyzwyczajenia dotyczące życia codziennego, nawyków żywieniowych i tych dotyczących spraw społecznych. Doskonałym przykładem takiego obrotu sprawy jest zdrowa żywność. Każdy człowiek, którego zapytać by o to, czy uważa, jedzenie zdrowej, ekologicznej żywności jest dobre, odpowie, że tak. Ale jednocześnie taka postawa przy odpowiedziach, nijak nie ma się do tego, czy ludzie faktycznie korzystają z dobrodziejstw takiej żywności. Bo świadomość tego, co to tak naprawdę jest, jak z tego korzystać i dlaczego warto wydać na to trochę więcej niż za standardowe jedzenie, rośnie bardzo powoli. Potrzebne są w tym względzie działania prowadzone długofalowo, cierpliwie i na wielu płaszczyznach. Informacja musi docierać do ludzi z wielu źródeł. Z nie nachalnych reklam, z wywiadów ze znanymi ludźmi, z artykułów w czasopismach. A do dzieci jeszcze w szkole na wielu zajęciach.

Hej mam na imię Michał i z zawodu jestem dietetykiem. Wiecie zatem, że temat zdrowia jest dla mnie bardzo, ale to bardzo ważny. Dlatego chciałbym dzielić się tu z Wami wszelkiego rodzaju ciekawostkami i poradami na temat zdrowia! Powodzenia!
error: Content is protected !!