Uprawy bez chemii

Osiągnięcie wysokiej jakości produktu nie jest nigdy prostą rzeczą. Firmy, które do tego dążą, muszą pokonać wiele przeszkód i mieć nie tylko dużo zaparcia, ale też i środków finansowych, aby móc doprowadzić swój produkt do doskonałości. To długa droga, ale jeśli zostanie pokonana, firma będzie mogła czerpać wtedy profity ze swojej wyjątkowej pozycji i posiadania takiego produktu. W dziedzinie zdrowego jedzenia ta reguła ma jak najbardziej także zastosowanie. Zdrowa żywność nie bez powodu jest mniej lub bardziej droższa od tradycyjnych rzeczy. Jej wytworzenie wymaga bowiem od producenta zachowania o wiele więcej i to bardziej restrykcyjnych norm, niż w przypadku normalnych produktów. W wielu przypadkach jakość produktu jest potwierdzana przez jakiś certyfikat, który stwierdza, że spełnia on wszystkie wymagane ku temu normy. A jednym z podstawowych wymagań przy tego typu ekologicznych produktach jest stosowanie tylko naturalnych środków. Chemia jest zakazana. To bardzo istotne ograniczenie, bo środki chemiczne są ogromnym ułatwieniem w procesie wzrostu roślin. Można je dzięki nim pielęgnować, chronić przed szkodnikami a także sprawiać, aby szybciej wzrastały. To wszystko można zastąpić innymi rzeczami, ale to sprawia, że trzeba włożyć o wiele większy wysiłek w uprawę i do tego dłużej czekać na efekty.

Hej mam na imię Michał i z zawodu jestem dietetykiem. Wiecie zatem, że temat zdrowia jest dla mnie bardzo, ale to bardzo ważny. Dlatego chciałbym dzielić się tu z Wami wszelkiego rodzaju ciekawostkami i poradami na temat zdrowia! Powodzenia!
error: Content is protected !!