Warto jeść cebulę

Cebula to jedno z popularniejszych warzyw w Polsce. Dodajemy ją do wielu potraw, często sięgamy po nią także w postaci surowej. Cebulę warto jeść jak najczęściej. Powinna znaleźć się na stałe w diecie tych osób, którym zależy na zdrowym odżywianiu. Pojawia się pytanie dlaczego warto po nią sięgać? Przede wszystkim cebula jest świetnym środkiem na wzmocnienie odporności. Zawiera bardzo duże ilości witaminy C, które pomagają uporać się z atakującymi nas wirusami oraz bakteriami. Jeśli jednak już dopadnie nas jakaś infekcja z całą pewnością warto sięgnąć po syrop, który przygotujemy z pokrojonej w plasterki cebuli oraz cukru. Taki prosty syrop skutecznie bowiem złagodzi kaszel. Cebula jest także warzywem, które pomaga nam utrzymać ciśnienie krwi na dobrym, prawidłowym poziomie. Wpływa także na zmniejszenie ilości tak zwanego złego cholesterolu. Spożywanie cebuli sprawia także, że zmniejsza się ryzyko powstania zakrzepu, który zagraża naszego zdrowiu oraz życiu. Wszystko za sprawą zawartej w cebuli kwercetyny. Cebula okazuje się także świetnym lekiem na wiele przypadłości. Jeśli przytrafi nam się oparzenie z całą pewnością warto przyłożyć w to miejsce świeżo ukrojony plasterek cebuli. Dzięki temu zmniejszy się ból oraz obrzęk, który w sposób naturalny występuje przy niewielkich nawet oparzeniach. Warto cebulę przykładać także do rozmaitych ran, które pojawiły się na naszej skórze.

Hej mam na imię Michał i z zawodu jestem dietetykiem. Wiecie zatem, że temat zdrowia jest dla mnie bardzo, ale to bardzo ważny. Dlatego chciałbym dzielić się tu z Wami wszelkiego rodzaju ciekawostkami i poradami na temat zdrowia! Powodzenia!
error: Content is protected !!