Zdrowe mało popularne składniki

Do naszej diety z całą pewnością warto włączać szereg zdrowych składników. Wiele z nich jest dla nas dotychczas bardzo mało znanych. Na co więc warto postawić aby zachować zdrowie oraz piękny wygląd? Z całą pewnością warto do diety włączyć orkisz. Jest to stara odmiana pszenicy, która jest aż w stu procentach przyswajalna przez organizm. W orkiszu znajduje się thiocyant. Jest to substancja, która zapobiega powstawaniu w naszym organizmie komórek nowotworowych. Kolejną rośliną, którą warto dodawać do przyrządzanych potraw jest bertram. Z korzenia tej niepozornej roślinki wytwarza się przyprawę, która charakteryzuje się łagodno – ostrym smakiem. Jeśli będziemy ją regularnie spożywać to wzmocni się nasz układ nerwowy. Koniecznie trzeba postawić także na galgant. Roślina ta zaliczana jest do rodziny imbirowatych. Podobnie jak imbir charakteryzuje się dość ostrym smakiem. Warto dodawać sproszkowany galgant do potraw ponieważ przyczynia się on do poprawy pracy serca oraz całego układu krwionośnego. Jest także idealnym dodatkiem do potraw tłustych gdyż w znaczący sposób ułatwia trawienie. Z całą pewnością warto również sięgać po pokrzywę. Szczególnie cenna okazuje się ona na przedwiośniu, kiedy to nasz organizm jest spragniony świeżych warzyw. Pokrzywa jest szczególnie wskazana dla tych osób, które mają skłonność do alergii. Co ciekawe nie zdarzyło się aby jedzona pokrzywa spowodowała u kogoś alergię.

Hej mam na imię Michał i z zawodu jestem dietetykiem. Wiecie zatem, że temat zdrowia jest dla mnie bardzo, ale to bardzo ważny. Dlatego chciałbym dzielić się tu z Wami wszelkiego rodzaju ciekawostkami i poradami na temat zdrowia! Powodzenia!
error: Content is protected !!