Zupa – zdrowa czy kaloryczna

Utarło się przekonanie, że każda zupa jest zdrowa i jedząc ją, nie utyjemy. Rzeczywistość nie jest jednak tak różowa, ponieważ zupy często zabielane są śmietaną lub gotowane na bazie tłustego mięsa jak wieprzowina czy wołowina – tak przygotowują zupy nasze babcie. Tylko te zupy, które przyrządzane są na bazie stosunkowo chudego mięsa bądź bulionu warzywnego nie zaszkodzą twojej diecie. Ponadto, śmietana to prawie sam tłuszcz, który z pewnością zasili komórki tłuszczowe na brzuchu czy pośladkach. Gotowanie dla całej rodziny jest problemem, jeśli chcemy wprowadzić kilka zmian. Rodzina z pewnością zauważy, że menu obiadowe uległo zmianie. Jednak jeśli nie chcesz zmieniać wszystkiego, na początek odstaw śmietanę, lub zacznij od zamienienia śmietany do zup na śmietanę o niższej zawartości tłuszczu. Dzięki temu nieco odchudzisz zupę. Możesz też podzielić zupę – najpierw odlej porcję dla siebie, a potem dopraw śmietaną tak, jak lubi twoja rodzina. Nie zaszkodzi jednak sprawdzić, jaka będzie reakcja męża i dzieci na zupę chudszą i bez śmietany. Być może im posmakuje i problem zostanie zażegnany. Zupy gotowane przez nasze babcie często są bardzo tuczące. Od czasu do czasu jednak, szczególnie zimą warto zjeść ciepłą, pożywną mimo, że tuczącą zupę. Oczywiście nie za często – dwa razy w miesiącu to absolutne maksimum. Dużo zdrowsze od zup mięsnych są zupy warzywne, które są znacznie chudsze od tych na bazie mięska.

Hej mam na imię Michał i z zawodu jestem dietetykiem. Wiecie zatem, że temat zdrowia jest dla mnie bardzo, ale to bardzo ważny. Dlatego chciałbym dzielić się tu z Wami wszelkiego rodzaju ciekawostkami i poradami na temat zdrowia! Powodzenia!
error: Content is protected !!